Visscher legt warmtebuizen aan in monumentaal fort

Ten zuiden van de gemeente Houten, aan de Lek, ligt Fort Honswijk. Het is tussen 1841 en 1848 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft als Nederlands grootste rijksmonument Werelderfgoedstatus. Visscher BV is hier in september begonnen met de aanleg van een leidingsysteem voor duurzame warmte.

Het monumentale fort is inmiddels ruim 150 jaar oud. In 2020 is een restauratie ter hand genomen. Onderdeel hiervan is het verwarmen van de verschillende gebouwen met behulp van aquathermie. Visscher legt hiervoor een netwerk aan van 600 meter goed geïsoleerde kunststof buizen, Thermaflex Flexalen genaamd. Daar moeten ook verbindingsstukken in en speciaal voor het leren lassen daarvan is een deel van de vijf man sterke kabelploeg een dag op cursus geweest.

Prachtige klus

Zo’n historische locatie verduurzamen is natuurlijk een prachtige klus, maar geen eenvoudige. Zo kom je allerlei verrassingen tegen bij het graven van de sleuven. Er is archeologisch onderzoek gedaan en natuurlijk is veel gedocumenteerd, zoals kabels, rioolbuizen en andere leidingen. Maar zeker op defensieterreinen kun je van alles tegenkomen bij het graven. Behalve onbekende infrastructuur ligt er vooral veelpuin in de bodem.

Verduurzaming

De verduurzaming van Fort Honswijk gebeurt onder leiding van de Nederlandse Installatie Adviesgroep (NIAG). Directeur Arthur van Wijk is blij met het werk dat Visscher levert. “Tot nu toe wordt nog niet vaak gebruik gemaakt van kunststof buizen. Maar kunststof kanvele decennia langer mee dan metaal”, weet Van Wijk. “Visscher heeft eerder ervaring opgedaan met het verwerken van dit materiaal. Dat was bij de aanleg van blokverwarming van een woonconcept in Hoogeveen. Er hoefden toen geen verbindingsstukkente worden gelast, maar nu wel. We hebben er voldoende vertrouwen in dat Visscher ook deze techniek onder de knie heeft gekregen. Endat moet ook wel. Want elke las moet in één keer goed. Daar kunnen we op vertrouwen. Visscher werkt heel zelfstandig. Ze maken overal foto’s van en als NIAG hetgoed vindt kan de sleuf dicht. Pas aan het eind, wanneer het hele netwerk klaar is en in de grond ligt, kunnen we de druk er pas opzetten. Dan zitten we alweer halverwegedecember. Aansluitend kan ook het straatwerk er weer in.”