Kabelwerk voor UMC Groningen

Visscher BV start eind november 2023 op aanvraag van onze samenwerkingspartner Van Lenthe Dalfsen een kabelwerk voor het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Het betreft een 1.600 meter lange 20kV elektriciteitsleiding voor een nieuw gebouw. Visscher verzorgt het grondwerk en het kabel leggen en Van Lenthe tekent voor de gestuurde boringen. Visscher en Van Lenthe voeren steeds vaker op deze wijze samen kabelwerk uit.

Het betreft een zware aansluiting voor een nieuw gebouw. Ingenieursbureau Antea Group heeft het bestek opgesteld en benaderde Van Lenthe. Vanwege het beperken van overlast dichtbij het ziekenhuis moet er zoveel mogelijk geboord worden. Van Lenthe kan dit goed en voert hier de regie. Wij zijn gevraagd voor onze expertise in het graven van sleuven en het leggen van kabels. Daarnaast leveren wij de kabel, een 400 kwadraats aluminium MS YMeK. 

Kabel
Visscher zet voor deze klus zijn vaste kabelploeg in. Met minikraantjes worden stukjes sleuf gegraven en met de lier wordt de kabel tot aan de meterkast getrokken. Hiervoor is kennis van kabels nodig. Zonder de juiste apparatuur om kabels door bochten te leiden kan deze gedraaid en beschadigd raken. We hebben het wel over een stugge kabel van zo’n 2,5 kilogram per meter.  Voor netbeheerders hebben we al veel kabelwerk uitgevoerd, maar dit is de eerste keer dat we zo’n klus doen op het terrein van een particuliere partij. En ook leuk om samen te werken met Van Lenthe.

Projectspecificatie

Opdracht:                aanleg middenspanningskabel
Werkgebied:           UMC Groningen
Omvang:                 1.600 meter
Opdrachtgever:     UMC Groningen/Van Lenthe Dalfsen
Realisatie:              vanaf december 2023