NuLelie: groot kabelproject voor Visscher 

De capaciteit van het elektriciteitsnetwerk is een hot-topic. Netbeheerder Liander heeft daarom het programma Netuitbreiding Lelie (kort NuLelie) in gang gezet. Het omvat de aanleg van 2.100 kilometer kabel en de bouw van 300 elektriciteitshuisjes. Aannemer Van Gelder KLM is samen met Liander verantwoordelijk voor het deelproject Midden-Friesland. Voor de realisatie van de eerste kabeltracés en het leggen van kabels doet Van Gelder een beroep op grondverzetbedrijf Visscher. 

NuLelie is een groot project. De aanleg van de kabeltracés duurt ongeveer acht jaar en er moet in totaal 1.200 kilometer aan sleuven worden gegraven. De kabeltracés lopen voor een groot deel door de landelijke omgeving van Sneek maar doorkruisen ook stedelijk gebied, met alle ondergrondse uitdagingen van dien. Als partner van Van Gelder heeft Grondverzetbedrijf Visscher inmiddels de eerste schop in de grond gestoken. Visscher is ingeschakeld voor het leggen van middenspanningskabels, 10 en 20kV. Wij hebben hiervoor circa 7 kilometer aan sleuven gegraven in deze fase en zo’n 11 kilometer kabel aangelegd. 

 Kabeltracés als specialisme 

Visscher is verheugd over het vertrouwen dat Van Gelder in ons stelt. De afgelopen jaren hebben wij ons gespecialiseerd in de aanleg van kabeltracés en geïnvesteerd in vakmanschap en materieel. Zo hebben we twee nieuwe kabeltreklieren aangeschaft. Eén van 1,6 ton voor het kleinere werk tot 300 meter. Die zetten we in met een minigraver. De andere heeft een liercapaciteit van 5 ton waarmee kabels over een afstand van 1.500 meter kunnen worden getrokken. Wij worden per fase ingeschakeld en kijken uit naar voortzetting van de vruchtbare samenwerking met Van Gelder.