Verlengde giek ideaal bij rioolaanleg

“Dit is een Volvo EC250EL,” vertelt Dik Holtland met trots in zijn stem. “Het is de grootste kraan waarvan Visscher de giek ook nog heeft laten verlengen zodat ik nog verder kan reiken. Ik vind het een geweldige machine.” En hij niet alleen blijkbaar. “Collega’s op bouwplaatsen praten erover, anderen komen speciaal kijken en zeggen ‘wat heb jij een mooie kraan’. Hij is anderhalf jaar oud en ik ben de vaste machinist van deze kraan bij Visscher.” 

De kraan in kwestie is een hydraulische graafmachine op rupsbanden, en dus niet een hijskraan wat een buitenstaander kan denken. Eind maart werd de machine ingezet bij rioolvernieuwing in de Kolthofsingel in Almelo. En terwijl Visscher BV flink aan de weg timmert als onderaannemer, wordt deze kraan verhuurd aan een klant. Zoals altijd met machinist. Holtland (55 jr) werkt sinds 1983 bij Visscher en vanaf het begin op een kraan: “Mijn vader en Hendrik Visscher waren vrienden, dus toen ik vrijdags mijn baan kwijtraakte belde m’n vader even met Hendrik. En ik kon meteen maandags beginnen. De zonen Gerjan en Gert (huidige directie) waren toen ook werknemers. Ik was werknemer nummer vier, misschien vijf, en heb bijna veertig jaar geschiedenis meegemaakt. De overname door de broers en de groei van het bedrijf. Ik denk dat Visscher vertrouwen heeft in mijn werk, tenminste ik hoor geen klachten en dat is fijn.” 

Van Gelder is de aannemer van het werk in Almelo. Voor Kerst had Holtland dezelfde werkzaamheden uitgevoerd in Genemuiden en Van Gelder had speciaal gevraagd om deze kraan. “Dit is een complexe klus,” legt Holtland uit. “We moeten het riool hier onder twee oude waterleidingbuizen aanleggen. Dan is het voor mij wel makkelijk dat ik in de verhuur zit. Dan regelt de aannemer alles en hoef ik alleen maar aanwijzingen uit te voeren.” En daarmee is hij lekker bezig. Soepel verwisselt hij een hulpstuk voor een bak om zand aan te brengen en met hetzelfde gemak verplaatst Holtland een stamper op de bouwplek. Als machinist vindt Holtland het wel makkelijk dat er voor hem wordt gedacht, maar er schuilt ook een ondernemer in hem: “In de verhuur maak je nooit verlies, maar je kunt ook nooit winst maken door een tandje bij te zetten of slimmer te werken.”