Grote klus: sleufloos kabels aanleggen

In de Flevopolder worden de eerste windparken alweer gesaneerd. Windplan Groen in het oostelijk deel van de polder is een deelplan waarbij 98 windmolens worden vervangen door 90 nieuwe. Die wekken samen circa 1,9 miljard kWh op, voldoende stroom voor de hele provincie Flevoland. De nieuwe molens moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet en daarvoor is ongeveer 185 kilometer kabel nodig. Voor de aanleg hiervan is Visscher ingeschakeld. Dit gebeurt grotendeels sleufloos met groot materieel. 

Werkzaamheden

Onze opdrachtgever Van Gelder schakelt twee gespecialiseerde machines in voor het eigenlijke werk. Met ons materieel ondersteunen we dit. Het gaat om machines van Spider Plow. Eén machine ploegt als het ware de kabels tot twee meter de grond in. De andere machine is in feite een zware lier die de eerste machine voortsleept. De kabels worden aangeleverd op haspels met 1.000 meter lengte. Die wegen 12 ton. Drie of vier stuks hangen in een frame op een aanhanger die wordt voortbewogen door een rupstrekker. Deze 'tandem’ van drie voertuigen gaat non stop door, 1.000 tot 1.500 meter per dag. Daarom zetten we apart een shovel en een trekker met aanhanger in voor de aanvoer van nieuwe haspels. Op de centrale locatie waar de haspels liggen opgeslagen laadt de shovel deze op de aanhanger. Een trekker rijdt deze aanhanger naar de werklocatie waar de shovel de haspels overlaadt van de transportaanhangwagen op de speciaal voor landbouwgrond aangepaste aanhangwagen (laag bij de grond met extra dikke banden). De aanhangwagens zijn speciaal in de werkplaats aangepast voor het vervoer van de haspels inclusief een beveiligingssysteem. 

Tot slot zetten we een rupskraan in. Deze graaft taluds aan, bijvoorbeeld om een sloot over te steken. De kabelploeg kan namelijk geen steile hellingen zoals slootkanten overwinnen en dit geldt ook voor de andere twee voertuigen. Bovendien moeten de kabels tenminste één meter onder de bodem van een sloot worden gelegd om schade aan de kabels tijdens slootonderhoud te vermijden. Verder wordt de rupskraan gebruikt voor het graven van sleuven op plaatsen waar de ploegcombinatie niet kan worden ingezet. 

Cultuurtechnische afwerking

De kabels liggen inmiddels in de sleuven. In maar worden deze samengebracht in een hele brede sleuf (10 meter) van 400 meter lengte, bij het verdeelstation van de netbeheerder waar de elektriciteit van de molens bijeen komt en het net op gaat. Deze verzamelsleuf is inmiddels op traditionele wijze door Visscher uitgegraven. In het voorjaar van 2022 wordt de cultuurtechnische afwerking door ons gedaan. Spitten, frezen en sloten herstellen, soms door beschoeiing te plaatsen. Drainagebuizen die de ploeg heeft doorsneden worden met behulp van GPS ingemeten en hersteld. 

Projectspecificatie

Opdracht:    aanleg elektriciteitskabels

Werkgebied:    Oostelijk Flevoland

Omvang:    185 kilometer kabels, 40 km met de ploegmethode en 2 km in open ontgraving

Opdrachtgever:    Van Gelder KLM

Realisatie:    september 2021 tot mei 2022

 

Videolinks