100 jaar Visscher: Interview Marten Woning

‘De machinist schrok zich helemaal wezenloos’

Visscher schakelt geregeld Aannemingsbedrijf Woning in om straatwerk op werken van Visscher aan te leggen. Andersom schakelt Woning Visscher in om grondwerk op zijn werken uit te voeren. De samenwerking begon ruim dertig jaar geleden. Hoog tijd voor een flashback met Marten Woning bij gelegenheid van 100 jaar Visscher.

Marten Woning stond in 1964 samen met zijn broer aan de basis van het huidige aannemingsbedrijf. Nadat hun wegen scheidden ging Woning samenwerken met Visscher BV. “Jarenlang hebben we elkaar goed geholpen en nog steeds weten we elkaar te vinden. Als ik op de zaak ben dan zie ik bijvoorbeeld dat we nog steeds regelmatig machines huren via Gert Visscher.”

“Tja, als je de zaak aan je kind verkoopt, dan kom je er maar moeilijk los van. Doe je hem over aan een vreemde dan is het gelijk klaar.” Marten Woning kan het weten. Nu, op 82-jarige leeftijd komt hij nog regelmatig voor een bakkie en een babbel over de vloer. Ook al staat hij al zestien jaar niet meer aan de leiding. “Net als vader Hendrik Visscher, die na zijn ondernemerspensioen vaak nog het nodige onderhoudswerk verrichte, blijft de betrokkenheid bij een familiebedrijf altijd groot”, grijnst hij betekenisvol.

Respect

Ook Visscher is een familiebedrijf. “Is al bekend of er opvolging is”, vraag Marten Woning zich hardop af? Of de broers Gerjan en Gert opvolging krijgen binnen de familie of dat het bedrijf op termijn wordt verkocht, dat is bij velen een brandende vraag. “Ik weet het niet”, zegt Woning. “Wat ik wel weet is dat je het moet durven en kunnen om zo’n onderneming verder te brengen. Je moet initiatief hebben om de concurrentie voor te blijven. Je moet het maar durven om je voor 100.000 euro in de schulden te steken om te kunnen investeren in machines en personeel. Velen redden dat niet. Mij lukte het wel en daarvoor klop ik mezelf op de borst. Hendrik, Gerjan en Gert hebben ook een mooi bedrijf opgebouwd. Ze hebben het daarbij ook niet altijd gemakkelijk gehad, zowel economisch als privé, maar ze hebben het wel gedaan. Daar heb ik veel respect voor.”

Net als hun vader

Aannemingsbedrijf Woning heeft momenteel zo’n 25 medewerkers. Het bedrijf heeft veel bijgedragen aan de Zuiderzeewerken in de Flevopolder, waarbij met basaltblokken de dijken gevormd werden. “Later is overgeschakeld naar het straatwerk”, vertelt Woning. “Rond de jaren negentig investeerden wij veel in bestratingsmachines en Visscher in graafmachines voor het grondwerk. We vonden elkaar en hadden elkaar nodig. Maar het is ook altijd een fijne samenwerking geweest. Als er problemen zijn dan wordt er gemakkelijk gezocht naar een oplossing. Maar bovenal zijn Gert en Gerjan begripvol, vriendelijk, net als hun vader dat was. En ze waren natuurlijk van de kerk. Ik herinner mij dat ik nog wel eens een vorkje mee prikte, bij de Visschers. Dan kwam ook de bijbel op tafel, werd er een hoofdstukje voorgelezen.”

EOD

Woning heeft bijzondere herinneringen aan die tijd. Zoals het aanleggen van een persleiding op het militaire oefenterrein in ’t Harde. “Wij moesten daarvoor graafwerk verrichten maar op zeker moment stuitte de machinist van Hendrik Visscher op munitie van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. Hij schrok zich helemaal wezenloos. Het lag overal. De EOD moest erbij komen en het werk lag twee weken plat. Ook herinner ik mij de bouw van de Pabo in de Wipstrik in Zwolle. Ik weet nog goed hoe moeilijk het was om de werkzaamheden strak te plannen. “Dat was midden in de wijk. We hadden weinig ruimte. Materiaal moest gelijk worden verwerkt op de plek waar het gebracht werd. Zulk werk was een hele uitdaging voor ons.”

Plezier

“Ik hoop dat Gerjan en Gert nog lang plezier kunnen houden in het ondernemerschap en het bedrijf goed in de benen kunnen houden. Een goede samenwerking met Aannemingsbedrijf Woning past daar natuurlijk bij. Ik wens Visscher een mooie toekomst toe en natuurlijk veel gezondheid voor iedereen.”